SPACE NETWORK NEWS : News

Culture

ערב נעילת התערוכה "קומא" ביום רביעי, 22 באוקטובר, במוזיאון ארצות המקרא ירושלים

  • By Editorיצחק רביחיא
  • 10 19
  • 2025

מוזיאון ארצות המקרא ירושלים יקיים אירוע נעילה של התערוכה "קומא" ביום רביעי 22.10.25 18:00-21:00, במבט פנימה ולאחור ניפרד מיצירתו הגדולה של איתן רוזנצוויג "קומא, מי עפצים וקנקנתום", נתבונן בפרטים שהמשיכו להתגלות מתוך היצירה ובהדהוד שלה בלב הקהל הרב שביקר בתערוכה.

 

בתוכנית: דברי פתיחה: עוזי רוזנצוויג, אביו של איתן

הרצאות מפי:פורת סלומון, אוצר התערוכה - "קומא התנערה – היצירה של איתן פוגשת את הקהל"

ד"ר אמיתי מנדלסון אוצר בכיר לאמנות ישראלית, מוזיאון ישראל, ירושלים – "הקו של איתן"

הקרנת הסרט: "לא בבית ספרנו" - המתעד את סיפורן של אימהות ששכלו את בניהן במלחמת חרבות ברזל והשתתפו בקבוצת וידאו-תרפיה של בית הספר הגבוה לקולנוע "מעלה" בירושלים.

 

לאחריו: פאנל בהנחיית נטע אריאל, מנהלת בית הספר לקולנוע ׳מעלה׳ ו מרים הודיה שמחון ובהשתתפות חגית רוזנצוויג - אימו של איתן, ריקי ברקוביץ, צורית פניגשטיין וגילה ויזל המופיעות בסרט.

 

הסרט "לא בבית ספרנו" מספר את סיפורן של אימהות שכולות אשר שקלו את בניהן במלחמת חרבות ברזל ומשתתפות בקבוצת וידאו תרפיה. המרכז לוידאותרפיה של בית הספר הגבוה לקולנוע "מעלה" בירושלים, פועל למעלה מ-20 שנים ופיתח גישה ייחודית לטיפול קבוצתי באמצעות המצלמה ושפת הקולנוע. עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, נפתחו שתי קבוצות וידאותרפיה של אמהות שכולות. לאחר הקרנת הסרט יתקיים פאנל בהשתתפות במאית הסרט והאימהות השכולות אשר כתבו ומשתתפות בסרט, ביניהן חגית רוזנצוויג אמו של איתן רוזנצוויג ז"ל.

 

ד"ר ריסה לויט, מנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא ירושלים, לנעול את תערוכת "קומא" עם הסרט  "לא בבית ספרנו"  הרגיש טבעי ונכון, כי אין דרך עוצמתית ומרגשת יותר לעטוף את המסע מאשר בקולן של האימהות, שחגית אמו של איתן רוזנצוייג ז"ל חלק מהקבוצה. הסרט מביא את כאב השכול באופן חווייתי, כן ונוגע, והוא מהדהד את הרוח האנושית שמצליחה לגעת בתקווה גם מתוך השבר. באותו אופן, כשנחשפתי לסיפורו האישי של איתן רוזנצווייג וליצירתו 'קומא', הרגשתי שעבודתו חיה ופועמת. היה לי ברור שזהו סיפור שראוי להדהד במוזיאון שמחבר בין עבר לעתיד, בין עמים לתרבויות, ונותן מקום גם לקול האישי והעכשווי של היוצר הישראלי".

 

"קוּמּא" תערוכת יצירותיו של איתן רוזנצווייג ז''ל (2002–2023) אמן ישראלי צעיר ומבטיח, שחייו נגדעו באופן טרגי בעת הלחימה ברצועת עזה בנובמבר 2023. הוצגה במוזיאון ארצות המקרא מעל שנה וחצי וזכתה להצלחה רבה.

בתערוכה מוצגת מגילה מאוירת בשם "קומא",מי עפצים וקנקנתום" – שם שמורכב מרכיבי הדיו המשמש סופרי סת"ם לכתיבת טקסטים מקודשים ביהדות ולצידה יצירותיו הנוספות.


המגילה באורך 3.6 מטרים חוקרת את הלא-מודע הקולקטיבי היהודי, בהשראת רעיונותיו של הפילוסוף יונג, המצויירת בסגנון זרם התודעה, ללא תכנון מוקדם.  היצירה מתחילה בפרשת "לך לך" ועוברת דרך חורבן בית המקדש ועד הגאולה. בתחילה ביקש רוזנצווייג ז''ל לעשות שימוש בדיו של תורה המשמש סופרי סת''ם לכתיבת טקסטים מקודשים ביהדות, אך לבסוף השתמש בדיו רגיל

 

בטכניקה מורכבת ותובענית - רישום בדיו באמצעות ציפורן על בד.  היצירה היא ביטוי עוצמתי של זהות וזיכרון יהודי, בחירת אופן הביצוע ושם היצירה שניתן על ידי האמן מבטאים את שאיפתו ליצור ספר תורה חזותי ולאתגר בכך את התפיסה לפיה, ליהדות חסר מימד אסתטי. בעבודה זו הביא רוזנצווייג ז''ל לידי ביטוי את היופי החזותי הטמון במסורת היהודית, ויצר בכך אמירה משמעותית אודות המורשת האמנותית העשירה של היהדות.

 

קרדיט צלם נעמה פז


 

Life Information more +

Tourism from SNN more +